Η Κυριακή των Βαΐων αποτελεί μια σημαντική ημέρα του Ορθόδοξου εκκλησιαστικού ημερολογίου. Είναι η Κυριακή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και γιορτάζει τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου τον υποδέχθηκαν με βάγια και κλαδιά φοινίκων, αναγνωρίζοντάς τον ως Βασιλέα και Μεσσία. Παρότι η ημέρα αυτή εμπίπτει μέσα στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή –περίοδο νηστείας και εγκράτειας–, υπάρχει μια ιδιαίτερη νηστευτική χαλάρωση: επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού.
Αυτός ο “κατ’ οικονομίαν” κανόνας της Εκκλησίας, σε μια τόσο χαρμόσυνη ημέρα, έχει μεγάλη θεολογική αλλά και πολιτισμική σημασία για τους πιστούς.
Θεολογικός Λόγος για την Κατανάλωση Ψαριού
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί απέχουν από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι και, σε κάποιες περιπτώσεις, και από το λάδι και το κρασί. Όμως, υπάρχουν δύο εξαιρέσεις εντός της νηστείας στις οποίες επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού:
- Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρτίου)
- Η Κυριακή των Βαΐων
Η Εκκλησία, θέλοντας να τιμήσει το γεγονός της πανηγυρικής υποδοχής του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, επιτρέπει στους πιστούς να καταναλώσουν ψάρι ως ένδειξη χαράς και ευλογίας, πριν την έναρξη της πιο αυστηρής εβδομάδας της Ορθοδοξίας — της Μεγάλης Εβδομάδας.
Ο ψαλμωδός λέει: “Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος ημάς συνήγαγεν.” Είναι μια ημέρα όπου χαρά και πένθος ενώνονται, και το ψάρι είναι το μέσο να αποδοθεί αυτή η μέση κατάσταση: ούτε πλήρης εορτασμός με κρέας, ούτε πλήρης νηστεία με σκέτο λάδι ή χόρτα.
Τι Ψάρι Τρώμε την Κυριακή των Βαΐων;
Η παράδοση δεν καθορίζει συγκεκριμένο είδος ψαριού, αρκεί να πρόκειται για «επιτρεπτό ψάρι» με βάση τους κανόνες της νηστείας — δηλαδή ψάρι με λέπια και πτερύγια. Παρ’ όλα αυτά, η λαϊκή κουλτούρα έχει καθιερώσει συγκεκριμένες επιλογές για τη μέρα αυτή:
Μπακαλιάρος με σκορδαλιά
Η πιο συνηθισμένη και παραδοσιακή συνταγή για την Κυριακή των Βαΐων είναι ο τηγανητός μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Ο λόγος είναι κυρίως πρακτικός και ιστορικός:
- Ο παστός μπακαλιάρος διατηρείται εύκολα χωρίς ψυγείο, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για παλαιότερες εποχές, ιδιαίτερα σε περιοχές μακριά από τη θάλασσα.
- Είναι φθηνός, εύκολα προσβάσιμος και νόστιμος.
- Η σκορδαλιά ως συνοδευτικό δίνει γεύση και τονώνει, ειδικά ύστερα από τη λιτότητα της νηστείας.
Άλλες επιλογές ψαριών
Σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σπίτια όπου υπάρχει πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια, μπορεί να προτιμηθούν:
- Τσιπούρα, ψητή στο φούρνο ή στη σχάρα
- Λαβράκι, επίσης ψητό ή βραστό με λαδολέμονο
- Σαρδέλες ή γαύρος, ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα
- Κολιός ή σκουμπρί, κυρίως καπνιστό ή μαριναρισμένο
Ωστόσο, γενικά αποφεύγονται τα θαλασσινά (π.χ. χταπόδι, καλαμάρι), τα οποία, αν και επιτρέπονται σε άλλες ημέρες της νηστείας, δεν θεωρούνται “ψάρι” και γι’ αυτό δεν έχουν θέση στο τραπέζι της Κυριακής των Βαΐων.
Πολιτιστική και Οικογενειακή Παράδοση
Η Κυριακή των Βαΐων αποτελεί και μια ημέρα οικογενειακής σύναξης. Πολλοί άνθρωποι, ακόμα κι αν δεν τηρούν τη νηστεία με αυστηρότητα, συνηθίζουν να “τιμούν” τη μέρα με ένα γεύμα με ψάρι. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει γίνει σύμβολο, σχεδόν εθιμοτυπικό, και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνοδεύεται από παραδοσιακά τοπικά προϊόντα, όπως:
- ντόπιο κρασί ή τσίπουρο,
- χωριάτικη σαλάτα,
- φρέσκο ψωμί,
- και, φυσικά, σκορδαλιά σε ποικίλες παραλλαγές (με πατάτα, με ψωμί, με καρύδια κ.λπ.).
Η κατανάλωση ψαριού την Κυριακή των Βαΐων δεν είναι τυχαία ούτε απλώς γαστρονομική συνήθεια. Έχει ρίζες βαθιά θεολογικές, πολιτισμικές και πρακτικές. Είναι ένας τρόπος να γιορτάσουν οι πιστοί την έλευση του Χριστού ως Βασιλέα ειρήνης πριν ξεκινήσει το Πάθος Του, και ταυτόχρονα αποτελεί μια μικρή “ανάσα” στη νηστευτική περίοδο. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει επικρατήσει ως το κατεξοχήν φαγητό της ημέρας, αλλά κάθε ψάρι αποτελεί θεμιτή επιλογή, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις παραδόσεις κάθε οικογένειας.

