Η ιταλική κουζίνα είναι διάσημη παγκοσμίως για τις γεύσεις της, την απλότητα των υλικών και τις παραδοσιακές συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά. Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα των Ιταλών είναι τα σπαγγέτι με σάλτσα, μια κλασική συνταγή που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μια αυθεντική ιταλική συνταγή για σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας, όπως τη φτιάχνουν στη Νάπολη.
Τα σπαγγέτι έχουν τις ρίζες τους στη Νότια Ιταλία και συνδυάζονται άψογα με την πλούσια σε γεύση σάλτσα ντομάτας. Η ντομάτα εισήχθη στην Ιταλία τον 16ο αιώνα από την Αμερική, αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνει βασικό συστατικό της ιταλικής κουζίνας. Μέχρι τον 18ο αιώνα, οι Ιταλοί είχαν ήδη ανακαλύψει τον ιδανικό συνδυασμό των σπαγγέτι με τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας ένα πιάτο που έμελλε να γίνει σύμβολο της χώρας.
Υλικά για 4 άτομα
Για τα σπαγγέτι:
- 400 γρ. σπαγγέτι (κατά προτίμηση ιταλικής προέλευσης)
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι (για το νερό)
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- 500 γρ. ντομάτες ώριμες ή 1 κονσέρβα ντομάτες San Marzano
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ή βασιλικό (φρέσκο ή αποξηραμένο)
- ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά, για πιο πικάντικη γεύση)
Εκτέλεση
Βήμα 1: Προετοιμασία της σάλτσας
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες ντομάτες, χαράξτε τις στη βάση και βάλτε τις σε βραστό νερό για 1-2 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεφλουδίστε τις και λιώστε τις με τα χέρια ή στο μπλέντερ.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες ή ψιλοκομμένες (ανάλογα με την προτίμησή σας) και σοτάρετε μέχρι να χρυσίσουν ελαφρώς.
- Προσθέστε τις λιωμένες ντομάτες στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά.
- Ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη (αν χρησιμοποιείτε), τη ρίγανη ή τον βασιλικό και το μπούκοβο.
- Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι η σάλτσα να πήξει.
Βήμα 2: Βράσιμο των σπαγγέτι
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράστε 5 λίτρα νερό.
- Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και αφήστε το να διαλυθεί.
- Ρίξτε τα σπαγγέτι και μαγειρέψτε τα αλ ντέντε (συνήθως 1-2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία).
- Κρατήστε 1/2 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών πριν τα σουρώσετε.
Βήμα 3: Συνδυασμός της σάλτσας με τα σπαγγέτι
- Μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, αφαιρέστε το σκόρδο (αν το βάλατε ολόκληρο).
- Ρίξτε τα στραγγισμένα σπαγγέτι μέσα στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο από το νερό των ζυμαρικών για πιο μεταξένια υφή.
- Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά, ώστε τα ζυμαρικά να απορροφήσουν τη σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Σερβίρετε τα σπαγγέτι σε βαθιά πιάτα.
- Πασπαλίστε με φρέσκο βασιλικό ή τριμμένη παρμεζάνα (αν και οι παραδοσιακοί Ιταλοί δεν προσθέτουν τυρί σε πιάτα με ντομάτα).
- Συνοδεύστε με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, όπως Chianti ή Montepulciano.
Τα σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας είναι ένα από τα πιο αυθεντικά και απλά ιταλικά πιάτα. Με λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, μπορείτε να απολαύσετε μια γεύση γεμάτη Ιταλία. Δοκιμάστε τη συνταγή και ταξιδέψτε γευστικά στη Νάπολη! Buon appetito!

