Νηστίσιμο Κέικ Σοκολάτας: Η Τέλεια Συνταγή για Απόλαυση Χωρίς Ενοχές

Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι η απόλυτη λύση για όσους ακολουθούν νηστεία ή αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν τη γεύση ενός λαχταριστού γλυκού. Αυτή η συνταγή είναι εύκολη, αφράτη και γεμάτη σοκολατένια απόλαυση, χωρίς αυγά, γάλα ή βούτυρο.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τη συνταγή βήμα-βήμα, θα δώσουμε εναλλακτικές προτάσεις και συμβουλές για να φτιάξετε το τέλειο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας.


Υλικά για το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Για ένα μεσαίου μεγέθους κέικ (για φόρμα 22-24 εκ.), θα χρειαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή καστανή για πιο έντονη γεύση)
  • 1/2 φλιτζάνι κακάο άγλυκο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/3 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι (λευκό ή μηλόξιδο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι νερό ή χυμός πορτοκαλιού

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία του φούρνου

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C και λαδώστε ελαφρώς μια φόρμα για κέικ ή στρώστε τη με αντικολλητικό χαρτί.

2. Ανακάτεμα των ξηρών υλικών

Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέστε τη ζάχαρη και ανακατέψτε καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά.

3. Προσθήκη των υγρών υλικών

Κάντε ένα μικρό “πηγαδάκι” στο κέντρο των ξηρών υλικών και ρίξτε το λάδι, το ξίδι, τη βανίλια και το νερό ή τον χυμό πορτοκαλιού.

4. Ανάμειξη

Ανακατέψτε με μια σπάτουλα ή ένα σύρμα χειρός μέχρι να δημιουργηθεί ένας ομοιόμορφος χυλός, χωρίς σβόλους.

5. Ψήσιμο

Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά, ή μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό όταν το τρυπάτε στο κέντρο.

6. Ξεφορμάρισμα & Σερβίρισμα

Αφήστε το κέικ να κρυώσει για περίπου 10-15 λεπτά μέσα στη φόρμα και στη συνέχεια ξεφορμάρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.


Εναλλακτικές & Παραλλαγές

  • Πιο σοκολατένια γεύση: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι κομματάκια κουβερτούρας ή σταγόνες σοκολάτας χωρίς γάλα.
  • Πιο αφράτο αποτέλεσμα: Αντικαταστήστε το νερό με ανθρακούχο νερό.
  • Με γλάσο σοκολάτας: Αναμείξτε 100 γρ. σοκολάτα χωρίς γάλα με 2 κουταλιές σούπας φυτικό γάλα και 1 κουταλιά μέλι ή σιρόπι σφενδάμου. Ζεστάνετε και περιχύστε το κέικ.
  • Με καρύδια ή φουντούκια: Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς για τραγανή υφή.

Συμβουλές για τέλειο αποτέλεσμα

  1. Μην ανακατεύετε υπερβολικά το μείγμα. Μόλις ομογενοποιηθεί, σταματήστε το ανακάτεμα για να παραμείνει αφράτο.
  2. Ελέγξτε τον φούρνο σας. Κάθε φούρνος διαφέρει, οπότε δοκιμάστε το κέικ μετά τα 35 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα.
  3. Αφήστε το να κρυώσει πριν το κόψετε. Αν το κόψετε ζεστό, μπορεί να διαλυθεί.
  4. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για 3-4 ημέρες ή να το καταψύξετε.

Γιατί να επιλέξετε αυτό το κέικ;

  • Είναι νηστίσιμο και vegan. Δεν περιέχει ζωικά προϊόντα, οπότε είναι ιδανικό για όσους νηστεύουν ή έχουν διατροφικούς περιορισμούς.
  • Είναι εύκολο και οικονομικό. Δεν χρειάζεται ακριβά ή δυσεύρετα υλικά.
  • Έχει πλούσια σοκολατένια γεύση. Παρόλο που δεν περιέχει γάλα ή βούτυρο, η γεύση του είναι έντονη και λαχταριστή.
  • Ιδανικό για κάθε περίσταση. Μπορείτε να το φτιάξετε για ένα γιορτινό τραπέζι ή ως καθημερινό γλυκό.

Το νηστίσιμο κέικ σοκολάτας είναι ένα από τα πιο νόστιμα και εύκολα γλυκά που μπορείτε να φτιάξετε, ακόμα και αν δεν ακολουθείτε νηστεία. Με απλά υλικά και ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας, θα έχετε ένα γλυκό που θα λατρέψουν όλοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *